
نقشه مغزی چیست و چه کاربرد و مزایایی دارد؟
نقشه مغزی که با عنوان QEEG نیز شناخته می شود، یک شیوه تشخیصی غیر تهاجمی است که به بررسی دقیق و علمی مغز کمک می کند. این روش این امکان را فراهم می کند که وضعیت مغز را به شکل دقیق مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم و عملکرد آن را مشاهده کنیم. در اصل، نقشه مغزی به واسطه یک سیستم مغزی پیشرفته کار می کند که میزان، قدرت، توزیع و امواج مغزی را مشخص می کند. برای تهیه نقشه مغزی کافی است تا سرپوش مخصوص را بر روی سر بیمار قرار دهیم. این سرپوش حاوی سنسور هایی است که فرکانس های مختلف را اندازه گیری می نماید. بدین ترتیب، فعالیت و الگوی موجود در فرکانس های مغزی، به طور کامل مورد مطالعه قرار می گیرند.
به طور قطع، بسیاری از آسیب ها و اختلالات روانی از بر هم خوردن تعادل عصب شیمیایی و آسیب های مغزی ناشی می شوند. نقشه مغزی نیز به ما کمک می کند تا به شکل دقیق وضعیت مغز را بررسی کرده و ریشه اختلال ایجاد شده را شناسایی نماییم. تصویر بالا، نقشه مغزی یک دختر ۷ ساله را نشان می دهد که به اختلال کمبود توجه مبتلا شده است. نقاط قرمز رنگی که در تصویر مشاهده می کنید، نشان می دهند که در امواج دلتا و بتا، ناهنجاری های نسبتا شدیدی وجود دارد. این ناهنجاری ها زمینه را برای ایجاد کمبود توجه فراهم می کنند.
نقشه مغزی برای چه مشکلات و اختلالاتی به کار برده می شود؟
همان طور که در مطلب فوق بیان شد، با مشاهده نقشه مغزی فرد مبتلا به نقص توجه، شاهد افزایش امواج دلتا در قسمت هایی از مغز هستیم. این تغییرات برای طیف گسترده ای از آسیب های مغزی و اختلالات روانی مطرح بوده و بدین ترتیب می توان تغییرات مغزی را به وضوح مورد ارزیابی و مشاهده قرار داد. به عنوان مثال، در مغز افرادی که با افسردگی درگیر هستند، امواج آلفا به طرز چشمگیری افزایش می یابد. اضطراب نیز با امواج بتا و زوال حافظه با افزایش امواج مغزی تتا مرتبط هستند. پس می توان گفت که این روش به عنوان شیوه ای موثر برای تشخیص بسیاری از اختلالات کاربرد داشته و بنابر صلاحدید روانپزشک مورد استفاده قرار می گیرد.
کاربرد نقشه مغزی
تجزیه و تحلیلی که به واسطه نقشه مغزی انجام می پذیرد، تمامی لوب ها و مناطق مغزی را در بر خواهد گرفت. در این روش، لوب های پیشانی، پس سری، مرکزی و… بر اساس انواع امواج مغزی نظیر آلفا، دلتا، بتا و تتا مورد ارزیابی قرار می گیرند. پس از تکمیل نقشه مغزی، با استفاده از پروتکل های نوروفیدبک، TMS،rTMS ، TDCS، برای ایجاد تعادل مغزی و حذف بی تعادلی و علائم اختلال، اقدام می گردد.
به طور کلی توصیه می شود تا پیش از مراجعه به کلینیک برای تهیه نقشه مغزی، موارد زیر را رعایت نمایید:
- در روز آزمایش از نوشیدن قهوه، چای یا سایر نوشیدنی های کافئین دار خودداری کنید.
- حداقل 2 ساعت قبل از جلسه از سیگار کشیدن خودداری کنید.
- حداقل 2 ساعت قبل از جلسه از خوردن یک وعده غذایی بزرگ خودداری کنید.
- لباس راحتی بپوشید که بست فلزی نداشته باشد.
- برای موهای بلندتر از شانه، لطفاً یک شانه یا برس به جلسه بیاورید
مراحل تهیه نقشه مغزی
همانطور که اشاره شد، نقشه برداری مغزی یک روش غیر تهاجمی بوده و در طی انجام آن هیچ دردی را احساس نخواهید کرد. در طول جلسه نقشه برداری مغز، از شما خواسته می شود که روی یک صندلی راحت بنشینید و کلاهی با الکترودهایی به سر دارید که 19 نقطه را روی سر شما را ثبت می کند. کلاه به یک کامپیوتر متصل است که فعالیت امواج مغزی شما را ثبت می کند پس از اتمام جلسه، داده ها تجزیه و تحلیل می شود. در انتها نیز نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل در قالب یک جلسه مشاوره در اختیار شما قرار گرفته و به طور جامع ارزیابی و تفسیر می گردد.
مزایای نقشه های مغز چیست؟
نقشه مغزی QEEG این امکان را برای متخصصین فراهم می کند که بتوانند بهترین شیوه درمانی را انتخاب کرده و مورد استفاده قرار دهند. این می تواند به تشخیص و درمان اضطراب، افسردگی، استرس پس از سانحه، وسواس، مشکل عدم تمرکز و بیش فعالی، TBIs، زوال عقل، مشکلات خواب و بسیاری از مسائل مرتبط با مغز کمک کند. بدین ترتیب، نواحی خاصی از مغز را که عملکرد مطلوبی ندارند، مشخص می کند که می تواند بر خلق و خو، رفتار، توجه، خواب، یادگیری و موارد دیگر تأثیر بگذارد. همچنین این روش به توضیح این می پردازد که چرا برخی از داروها پاسخ مثبت ایجاد نکرده اند.
افراد بسیاری از نقشه برداری مغز برای افزایش عملکردشان استفاده می کنند از جمله:
فضانوردان ناسا
تایگر وودز (الدریک تونت تایگر وودز گلفباز حرفهای اهل ایالات متحده آمریکا است)
باشگاه های فوتبال در کلاس جهانی – رئال مادرید، چلسی، آث میلان و غیره)
مدرسه موسیقی لندن
مدیران عامل در سراسر جهان.
چرا مطب ما را را برای نقشه مغز خود انتخاب کنید؟
سوال عالی، ما از جدیدترین فناوری تصویربرداری عملکردی مغز به نام اسکن مغزی کمی الکتروانسفالوگرام (QEEG) و نقشه برداری مغز سه بعدی با استفاده از توموگرافی الکترومغناطیسی با وضوح پایین (LORETA) استفاده می کنیم.