
معرفی و بررسی سندرم پیش از قاعدگی
برخی از زنان پیش از رسیدن به محدوده زمانی عادت ماهانه، علائم مختلفی را تجربه می کنند که عمدتا در زمان قاعدگی بروز پیدا می کند. این علائم به عنوان سندرم پیش از قاعدگی شناخته شده و شامل نشانه های فیزیکی، احساسی، خلقی یا ترکیب این هاست. معمولا زندگی زنانی که با این اختلال خلقی درگیر می شوند، مختل شده و کیفیت آن، به طرز چشمگیری افت پیدا می کند. در ادامه سندرم پیش از قاعدگی را مورد بررسی قرار داده و مطالبی را پیرامون درمان آن مطرح می کنیم.
نشانه ها و علائم سندرم پیش از قاعدگی
سندرم پیش از قاعدگی می تواند به واسطه علائم مختلف جسمانی، خلقی، هیجانی و رفتاری بروز پیدا کند. معمولا این اختلال یک الی دو هفته پیش از عادت ماهانه ظاهر می شود. در اغلب اوقات، فرد نشانه های جسمانی مشابه موارد زیر را تجربه می کند:
- سردرد
- کمر درد و دل درد
- احساس درد در سینه
- گرفتگی عضلات و کوفتگی بدن
- حساسیت زیاد نسبت به نور یا سر و صدا
- مشکلات گوارشی نظیر نفخ، یبوست و اسهال
همچنین خلق فرد با تغییرات منفی همراه شده و مشکلاتی رفتاری و هیجانی زیر بروز پیدا می کنند:
- کاهش میل جنسی
- احساس غم، ناامیدی و بی انگیزگی
- اضطراب، افسردگی و تحریک پذیری
- تغییر در اشتها(پرخوری یا کم خوری)
- بروز مشکل در تمرکز و یادآوری اطلاعات
- پرخاشگری و عصبانیت نامتناسب با موقعیت
- تغییرات شدید خلق و خو و رفتار های تکانشی
- تغییر در ساعت و کیفیت خواب( پرخوابی یا کم خوابی)
سندرم پیش از قاعدگی به عنوان یکی از اختلالات خلقی شناخته می شود که مختص زنان بوده و در ۳ الی ۸ درصد زنان شیوع پیدا کرده است. بروز این اختلال موجب می شود که فرد به حدی با عواطف و هیجانات منفی درگیر شود، که ترجیح دهد از جمع فاصله گرفته و در جمع خانواده و دوستان حضور نداشته باشد.
این اختلال به چه علت بروز پیدا می کند؟
به طور کلی، علت دقیق بروز سندرم پیش از قاعدگی شناسایی نشده است. اما قطعا این علائم با تغییرات هورمونی مربوط به چرخه قاعدگی ارتباط دارند. زیرا در زمان پریود، هورمون های استروژن و پروژسترون – که به عنوان هورمون های جنسی شناخته می شوند – کاهش پیدا می کند. سپس با عبور از محدوده زمانی عادت ماهانه، سطح این هورمون ها مجددا افزایش می یابد. این تغییرات می تواند به بروز سندرم پیش از قاعدگی منجر شده و در نهایت مشکلات خلقی و جسمی را برای فرد ایجاد نماید.
درمان سندرم پیش از قاعدگی
عمدتا سندرم پیش از قاعدگی تا زمان بروز یائسگی، با فرد همراه خواهد بود و نمی توان درمان قطعی برای آن در نظر گرفت. اما شیوه های مختلفی وجود دارند که به فرد کمک می کند تا علائم را کنترل کرده و از افت عملکرد و کیفیت زندگی جلوگیری نماید. موارد زیر جزو شیوه های موثر برای کنترل این اختلال شناخته می شوند:
دارو درمانی
روانپزشکان برای کنترل علائمی نظیر افسردگی، دارو درمانی را به بیمار پیشنهاد می دهند. مصرف داروهای ضد افسردگی یا تثبیت کننده خلق می تواند علائم بیمار را کاهش دهد. همچنین در مواردی که فرد درد زیادی را متحمل می شود، می توان از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی استفاده نمود. علاوه بر این، مصرف ویتامین های ضروری و مواد معدنی نظیر کلسیم و آهن به برخی از بیماران کمک کرده تا علائم کمتری را تجربه کنند.
در نهایت، علاوه بر دارو درمانی، برخورداری از یک سبک زندگی درست و توجه به تغذیه و خواب کافی، کمک می کند تا فرد در زمان بروز سندرم پیش از قاعدگی، شرایط متعادل تری را تجربه نماید.