
بررسی و معرفی اختلال افسرده خویی
همه افراد در دوره هایی از زندگی، با خلق افسرده دست به گریبان می شوند. اما اگر خلق افسرده به صورت دائمی و مداوم در فرد باقی بماند، اختلال افسرده خویی نمایان شده است. این اختلال که تحت عنوان دیس تایمی نیز شناخته می شود، در دسته اختلالات خلقی جای گرفته و احساس غم، ناراحتی و خلق پایین را برای فرد ایجاد می کند. این علائم در تمامی انواع افسردگی وجود دارد. اما تفاوت این اختلال با سایر اختلالات خلقی این است که نشانگان افسردگی، برای سالیان طولانی در فرد باقی می مانند. در ادامه به بررسی اختلال افسرده خویی پرداخته و شیوه های درمانی آن را مورد معرفی قرار می دهیم.
نشانه ها و علائم اختلال افسرده خویی
اختلال افسرده خویی علائمی مشابه افسردگی دارد. با این تفاوت که باید علائم آن در اکثر روزها و به مدت حداقل ۲ سال، در فرد دیده شود. بنابراین، می توان این اختلال را به عنوان یک اختلال خلقی مزمن به شمار آورد.
به صورت کلی، برای شناسایی اختلال دیس تایمی می توان از علائم زیر استفاده کرد:
- خلق پایین، ناراحتی، غم و افسردگی در اکثر روزها و در اغلب ساعات روز
- تغییرات محسوس در اشتها(پرخوری یا کم خوری)
- تغییر در ریتم و کیفیت خواب(بی خوابی یا پرخوابی)
- احساس خستگی و کمبود انرژی
- افکار منفی، ناامیدی و بدبینی
- ضعف در زمینه عزت نفس
- سطح پایین تمرکز
این اختلال به چه علت بروز پیدا می کند؟
به طور کلی، علت اصلی بروز اختلال افسرده خویی مشخص نیست. با این حال، پژوهش ها نشان داده اند که عوامل متعددی می تواند در بروز و ظهور این اختلال موثر واقع شوند.
موارد زیر مهمترین عوامل بروز دیس تایمی به شمار می آيند:
- بی تعادلی در انتقال دهنده های عصبی و مدار های مغزی
- تجربه حوادث آسیب زا نظیر شکست مالی، شکست عاطفی یا از دست دادن عزیزان
- آسیب های فیزیکی به مغز
بروز اختلال در زنان و مردان
پژوهش های انجام شده پیرامون اختلال افسرده خویی نشان می دهد که زنان بیش از مردان به این اختلال دچار می شوند. بنابراین، شیوع این اختلال در زنان بیشتر از مردان خواهد بود. همچنین این اختلال با علائمی نسبتا یکسان در زنان و مردان بروز پیدا می کند و تفاوت محسوسی در این زمینه مشاهده نشده است.
درمان اختلال افسرده خویی
روانپزشکان و روانشناسان برای درمان اختلال افسرده خویی از متد های درمانی زیر استفاده می کنند:
دارو درمانی
یک دسته اصلی از دارو های روانپزشکی، به عنوان دارو های ضد افسردگی شناخته شده و برای درمان اختلالات خلقی به کار برده می شوند. زیرا افسرده و اختلالات مرتبط با آن، جزو یکی از رایج ترین اختلالات روانی در دنیا به شمار می آیند. برای درمان اختلال افسرده خویی نیز می توان از سه دسته دارو استفاده کرد:
- دارو های مهار کننده بازجذب سروتونین(SSRIs) مانند سرترالين و پروزاک
- دارو هاي سه حلقه اي(TCAs) مانند آمي تريپتيلين و آموکساپین
- دارو های مهار بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین(SNRIs)
روان درمانی
درمان شناختی رفتاری(CBT) به عنوان یکی از شیوه های روان درمانی شناخته می شود که نتایج خوبی را به جهت درمان اختلالات خلقی نظیر اختلال افسرده خویی کسب کرده است. در این شیوه، روان درمانگر از شیوه های مختلف، وضعیت شناختی و رفتاری فرد را بررسی کرده و به بیمار کمک می کند تا با تحریفات شناختی اش به شکل موثرتری مقابله کند.
درمان rTMS
در این شیوه درمانی که به واسطه دستگاه rTMS انجام می پذیرد، مغز بیمار مورد تحریک قرار می گیرد. در اصل، قسمت های درگیر با اختلال، تحت جریان میدان مغناطیسی هدفمند قرار گرفته و عملکرد آن ها به حالت تعادل باز می گردد. در نتیجه، علائم اختلال کاهش یافته و بیمار بهبود پیدا می کند.