
معرفی و بررسی اختلالات جنسی
هرگاه عامل یا مشکلی باعث بروز نارضایتی از فعالیت جنسی شود، می توانیم آن را در زمینه اختلالات جنسی به شمار بیاوریم. این نارضایتی ممکن است برای خود فرد ایجاد شده یا در بین زوجین اتفاق بیفتد و به هر کدام از بخش های چرخه پاسخ جنسی مربوط باشد. به طور کلی، فرآیند پاسخ جنسی از چهار مرحله زیر تشکیل می شود:
- میل جنسی
- مرحله تحریک و برانگیختگی جنسی
- ارگاسم و انزال
- فرونشینی
در برخی موارد، ممکن است این چرخه صرفا با این ترتیب اتفاق نیفتد. اما بروز مشکل می تواند به هر کدام از این مراحل مربوط شود که در نتیجه به عنوان اختلال جنسی از آن یاد می شود.
انواع اختلالات جنسی
به طور کلی، می توانیم اختلالات جنسی را به سه دسته عمده تقسیم بندی نماییم:
اختلالات میل جنسی: مشخصه اصلی این اختلالات، کاهش میل جنسی بوده که به کاهش کیفیت رابطه جنسی منجر می شود. این مشکل می تواند نتیجه کاهش سطح هورمون های جنسی در بدن باشد. همچنین مواردی نظیر بیماری های جسمانی، افسردگی، اضطراب و ترس نیز می توانند میل جنسی را با تغییرات محسوس روبرو کنند.
اختلالات برانگیختگی: مشخصه اصلی این اختلالات، عدم برانگیختگی و تحریک جنسی در حین سکس است. این اختلال ممکن است در زنان یا مردان بروز پیدا کند. شایع ترین نوع این اختلال در مردان، اختلال نعوظ است. این دسته از اختلالات موجب می شوند که فرد نتواند در حین رابطه جنسی، عملکرد رضایت بخشی داشته باشد.
اختلالات ارگاسم: این دسته از اختلالات جنسی می تواند به شکل فقدان ارگاسم یا ارگاسم تاخیری بروز پیدا کنند. اختلالات ارگاسم در زنان بسیار رایج خواهد بود. البته ممکن است بروز این اختلال برای مردان نیز اتفاق بیفتد. اختلالات ارگاسم می توانند به واسطه استرس، خستگی، تغییرات هورمونی و کاهش میل جنسی بروز پیدا کنند.
اختلالات درد: مشخصه اصلی این اختلالات، تجربه درد در حین رابطه جنسی است که می تواند در زنان و مردان بروز پیدا کند. بروز این اختلال در زنان، ممکن است از خشکی واژن، تغییرات هورمونی و بیماری های عفونی ناشی شود. مردان نیز به واسطه آسیب فیزیکی آلت تناسلی(پیرونی)، عفونت ادراری و پروستاتیت به این اختلال مبتلا می شوند.
بروز اختلال در زنان و مردان
پژوهش هایی که در زمینه اختلالات جنسی انجام شده است، نشان می دهد که ۴۳ درصد از زنان و ۳۱ درصد از مردان با اختلالات جنسی درگیر هستند. بنابراین می توان گفت که زنان بیش از مردان به اختلالات جنسی مبتلا می شوند. طبیعی است که بروز این اختلالات بسته به جنسیت بیمار متفاوت بوده و به نوعی، اختلالات جنسی وابسته به جنسیت هستند. به این معنا که زنان و مردان به اختلالاتی مبتلا می شوند که مختص آن جنسیت است. برای مثال اختلال نعوظ و ورم بیضه مختص مردان و اختلالاتی نظیر واژینیسموس مختص زنان هستند. این اختلالات ممکن است در هر سنی بروز پیدا کنند؛ اما بروز آن ها در افراد بالای ۴۰ سال رایجتر است.
درمان اختلالات جنسی
روانپزشکان و متخصصان سلامت روان، برای درمان اختلالات جنسی از روش های زیر بهره می برند:
دارو درمانی
در بسیاری از موارد، اختلال جنسی به دلیل مشکلات هورمونی بروز پیدا می کند. در این موارد روانپزشک با تجویز دارو زمینه ایجاد تعادل هورمونی را در بدن فرد ایجاد می کند. گاهی اوقات نیز، بروز اختلال جنسی به واسطه مشکلاتی نظیر اضطراب و افسردگی خواهد بود. در این حالات نیز با استفاده از دارو های ضد اضطراب، ضد افسردگی و تثبیت کننده خلق می تواند راهگشا باشد. همچنین در برخی از موارد، داروهایی نظیر سیلدنافیل به افزایش جریان خون تناسلی و بهبود عارضه کمک می کنند.
درمان های فیزیکی
در برخی از اختلالات جنسی، می توان با استفاده از تجهیزات کمک درمانی، بهبود وضعیت بیمار کمک کرد. برای مثال، استفاده از پمپ های آلت تناسلی برای درمان اختلال نعوظ به کار برده می شود.
روان درمانی
در مواردی که اختلالات جنسی از مشکلات عصبی و روانشناختی ناشی می شوند، درمان های روانشناسی می تواند با بهبود اضطراب، افسردگی، ترس و بینش بیمار نسبت به بدن خود و رابطه جنسی، به کاهش علائم اختلال کمک کند.