خودکشی suicide
1-SUICIDE : افرادی كه به طور جدی خودكشی می كنند و با روشی كه انتخاب می نمایند به زندگی خود پایان می دهند.
2- :ATTEMPTING TO SUICIDE خودكشی ناموفق:آنهایی كه با هر روش انتخابی اقدام به خودكشی می كنند و نجات می یابند.
3- SELF MUTILATION= SELF INJURY= SELF HARM= SELF DESTRUCTIVE
خودزنی، برای رسيدن و ارضاء نياز به کنترل، عزت نفس، و …
اپیدمیو لوژی
- جالب است بدانیم كه سفید پوستان بیشتر از رنگین پوستان خودكشی می كنند
- آمار خودكشی در افرادی كه از كشوری به كشور دیگر مهاجرت می نمایند بیشتر است.
مردان سه برابر بیشتر از زنان، خودكشی موفق دارند و زنان چهار برابر بیشتر از مردان اقدام به خودكشی می نمایند كه نجات می یابند و یا این كه زنان بیشتر تظاهر به خودكشی می نمایند.
- هرچه سن بالاتر می رود میزان خودكشی موفق افزایش می یابد. به طور كلی مردان از سن 45 سالگی به بعد و زنان از سن 55 سالگی به بعد خودكشی موفق بیشتری دارند و آمار خودكشی در سنین حدود 75 سالگی سه برابر جوانان است، اما بیشترین آماراقدام خودكشی از سن 15 تا 24 سالگی است كه در پسران كمی بیشتر از دختران است.
دین و مذهب در خودكشی نقش مهمی دارد . در بسیاری ادیان، خودكشی رفتاری گناه آمیز و ممنوع و در نتیجه حرام اعلام شده و این عاملی است كه افراد را از اقدام به خودكشی باز می دارد. به طور كلی آنان كه اعتقادات مذهبی پایدار و محكمی دارند كمتر خودكشی می كنند.
- آمار خودكشی در روستاها و شهرهای كوچك در مقایسه با شهرهای بزرگ كمتراست و این می تواند به دلیل وجود قید و بندهای خانوادگی و اجتماعی و ارتباطات خاص محلی باشد؛ همچنین در روستاها و شهرهای كوچك فشارهای روانی كمتری به انسان ها وارد می شود تا در شهرهای بزرگ
- افرادی كه از نظر اجتماعی منزوی و گوشه گیر هستند و ارتباطات اجتماعی كمتری دارند اقدام به خودكشی بیشتری دارند و آنها كه ارتباطات اجتماعی بیشتر و پایدارتری دارند كمتر به فكر خودكشی می افتند. درحقیقت عدم توانایی دربرقراری ارتباطات اجتماعی و عدم توانایی همسویی با گروه های مختلف اجتماعی و تنهایی ، احتمال اقدام به خودكشی را افزایش می دهد.
- كاركردن و داشتن شغل، خطر خودكشی را كم می كند. بعضی از كارهای سخت و طاقت فرسا و فشارهای روانی محیط كار كه خستگی جسمی و روانی را ایجاد می نماید احتمال اقدام به خودكشی را بالا می برد. به همین دلیل است كه آمارها نشان می دهد خودكشی در پزشكان دو برابر دیگران است. عوامل دیگری مانند ورشكستگی ، تنزل مقام و… نیز احتمال خودكشی را بالا می برد.
- میزان خودکشی در افراد مجرد دوبرابر متاهلین است. معهذا در بین افراد مطلقه شیوع آن بسیار بیشتر از افراد مجردی است که هرگز ازدواج نکرده اند.
- سلامتی و بیماری در خودكشی نقش دارند، افرادی كه از سلامت جسمیبرخوردارند كمتر اقدام به خودكشی می نمایند. 50 % از مردانی كه دچار بیماری سرطان هستند و 70% از زنانی كه دچار انواع سرطان هستند خودكشی می كنند. به طور كلی بیماری های سخت جسمی و درازمدت، بیماری هایی كه ایجاد معلولیت های حركتی می كنند و یا باعث دردهای مزمن می گردند، بیماری هایی كه روابط اجتماعی را محدود می نمایندو یا وجود بیماری های اعصاب و روان مانند افسردگی،دوقطبی، اعتیاد به مواد و یا وجود اختلالات شخصبت، احتمال و یا آمار خودكشی را بالا می برند.
عوامل دیگر محیطی اجتماعی
- ازدست دادن شخص یا رابطه ی عاطفی
- بیکاری، مشکلات اقتصادی، فقر
- مشکلات در محل کار یا تحصیل
- خودکشی در اطرافیان یا دوستان
- نبود حمایت های اجتماعی
- تنهایی، انزوا
- نبود دسترسی به مشاوره و درمان
- تاثیر رسانه ها(سرایت خودکشی)